Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moučníky  Krémy a náplně  Zmrzliny  Saláty  Jídla z masa Jídla bezmasá  Káva

 Rančerský salát
200g salámu Junior (nebo dietního), 3 vejce natvrdo, 150g sladkokyselých okurek, 350g konzervovaných fazolí v tomatě, 100g cibule, 100g majolky, 100g krémové smetany, 1 lžíce hořčice Bona, sůl

Salám Junior, vejce natvrdo a sladkokyselé okurky nakrájíme na drobné kostičky a promícháme. Přidáme k nim fazole v tomatě, jemně nakrájenou cibuli, majolku, krémovou smetanu, hořčici a špetku soli. Opět dobře promícháme. Aby salát co nejvíce lahodil také oku, na talířích můžeme ozdobit bohatou zeleninovou oblohou - například z hlávkového salátu a červených a žlutých paprik. Podáváme s chlébem nebo jiným pečivem...

Sýrový salát
350g sýra, 300g šunkového nebo jiného měkkého salámu, 200g různé vařené zeleniny, 1-2 natvrdo vařená vejce, 1 menší kyselá okurka, 100g majonézy nebo 2 dl kysané smetany, půl lžičky hořčice, sůl, citrónová šťáva nebo ocet

Sýr, salám, uvařenou zeleninu, okurku a bílky z natvrdo uvařených vajec pokrájíme na malé nudličky, smícháme s majonézou, smetanou, hořčicí citrónovou šťávou nebo octem, osolíme a necháme alespoň půl hodiny před podáváním v chladu odležet. Salát upravíme na mísu, ozdobíme rajčaty, ředkvičkami, zelenou paprikou, kyselou okurkou, hlávkovým salátem a zelenou petrželkou. Ozdobu volíme podle ročního období....

Vaječný salát
8 natvrdo uvařených vajec podélně rozkrojených na polovinu, 6 lžic majonézy, 1/2 lžičky plnotučné hořčice,  5 středních rajčat nakrájených na kolečka, 1/2 hrnku nastrouhaného čedaru, 2 zelené cibulky nakrájené nadrobno, 5 listu hlávkového salátu, sůl, pepř

Z uvařených vajíček vyndáme žloutky a bílky zatím dáme stranou. Žloutky dáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Přidáme majonézu, hořčici, sůl a pepř, dobře rozmícháme a vzniklou směsí naplníme bílky. Na talíře rozložíme listy hlávkového salátu, na ně položíme naplněná vejce a obložíme je plátky rajčat, které posypeme sýrem a zelenou cibulkou

Bavorský salát
Rýže, sterilovaný hrášek, sterilovaná červená kapie, sterilovaná kukuřice, cibule, olej, pepř

Rýži uvaříme tak, aby se rozpadávala, pokapeme ji olejem a necháme vystydnout. Potom do ní zamícháme hrášek, nakrájenou kapii a kukuřici, nakrájenou cibulku. Promícháme. Z nálevů ze zeleniny vytvoříme sladkokyselý nálev, kterým salát ochutíme, dobře promícháme a opepříme.
Můžeme do nálevu přidat i 1 - 2 feferonky..

Italský ovocný salát
100-150g ananasu, 2 banány, 1 pomeranč, 2 jablka, 3-4 ořechy, 1 srdíčko z hlávkového salátu, šťáva z 1 citrónu, 1 šálek sladké smetany, sůl, cukr

Ananas (i z konzervy), banány, oloupaný pomeranč a oloupaná jablka pokrájíme na kostky. Oloupané ořechy rozlámeme na čtvrtky a srdíčko z hlávkového salátu pokrájíme na nudličky. Do sladké smetany přidáme špetku soli, špetku cukru, citrónovou šťávu a nalijeme na ovoce. Vychladíme...

Zeleninový salát s těstovinou
Těstoviny, rajčata, papriky, případně salátová okurka, cibule, pepř, sůl, majolka

Běžným způsobem si uvaříme těstoviny (kolínka, vřetena, mušle). Mezitím si nakrájíme rajčata, papriky, cibuli popřípadě i okurku na drobné kousky. Připravenou zeleninu promícháme horkými těstovinami, spojíme majolkou a ochutíme pepřem a solí. Můžeme podávat teplé i studené jako samostatný pokrm

Zeleninový salát se šunkou
150g šunky, 3 mladé kedlubny, 3 malá tvrdší rajčata, 4 malé karotky, 1 zelená paprika, 1 malá salátová okurka, 2 malé cibulky, citrónová šťáva, pažitka, sůl

Šunku nakrájíme na širší nudličky, přidáme nastrouhané kedlubny, rajčata, papriku a karotku nakrájené na kolečka, salátovou okurku nakrájenou na malé kostičky a na tenká kolečka nakrájené cibulky. Pokapeme citrónem, dochutíme solí, posypeme nakrájenou pažitkou a dobře zamícháme

Salát z čínského zelí

300g čínského zelí, 100g zelené papriky, 100g červené papriky, 100g rajčat, 50g pórku nebo cibule, 150g ostravské klobásky, 100g sýra Madeland (nebo jiného tvrdého sýra), 1 bílý jogurt, 100g tatarské omáčky, pepř, sůl

Omyté čínské zelí a papriku nakrájíme na nudličky, rajčata na kostičky, pórek na tenká kolečka, oloupanou klobásu rovněž na tenká kolečka, tvrdý sýr na silnější nudličky nebo čtverečky. Vše zalijeme bílým jogurtem smíchaným s tatarskou omáčkou, osolíme, opepříme, dobře promícháme a krátce v ledničce vychladíme. Podáváme s chlebem a nebo pečivem ..