Moučníky Krémy a náplně Zmrzliny Saláty Jídla z masa Jídla bezmasá Káva |
Rančerský salát Salám Junior, vejce natvrdo a sladkokyselé okurky nakrájíme na drobné kostičky a promícháme. Přidáme k nim fazole v tomatě, jemně nakrájenou cibuli, majolku, krémovou smetanu, hořčici a špetku soli. Opět dobře promícháme. Aby salát co nejvíce lahodil také oku, na talířích můžeme ozdobit bohatou zeleninovou oblohou - například z hlávkového salátu a červených a žlutých paprik. Podáváme s chlébem nebo jiným pečivem... |
Sýrový salát Sýr, salám, uvařenou zeleninu, okurku a bílky z natvrdo uvařených vajec pokrájíme na malé nudličky, smícháme s majonézou, smetanou, hořčicí citrónovou šťávou nebo octem, osolíme a necháme alespoň půl hodiny před podáváním v chladu odležet. Salát upravíme na mísu, ozdobíme rajčaty, ředkvičkami, zelenou paprikou, kyselou okurkou, hlávkovým salátem a zelenou petrželkou. Ozdobu volíme podle ročního období.... |
Vaječný salát Z uvařených vajíček vyndáme žloutky a bílky zatím dáme stranou. Žloutky dáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Přidáme majonézu, hořčici, sůl a pepř, dobře rozmícháme a vzniklou směsí naplníme bílky. Na talíře rozložíme listy hlávkového salátu, na ně položíme naplněná vejce a obložíme je plátky rajčat, které posypeme sýrem a zelenou cibulkou |
Bavorský salát Rýži uvaříme tak, aby se rozpadávala, pokapeme ji olejem a necháme vystydnout. Potom do ní zamícháme hrášek, nakrájenou kapii a kukuřici, nakrájenou cibulku. Promícháme. Z nálevů ze zeleniny vytvoříme sladkokyselý nálev, kterým salát ochutíme, dobře promícháme a opepříme. |
Italský ovocný salát Ananas (i z konzervy), banány, oloupaný pomeranč a oloupaná jablka pokrájíme na kostky. Oloupané ořechy rozlámeme na čtvrtky a srdíčko z hlávkového salátu pokrájíme na nudličky. Do sladké smetany přidáme špetku soli, špetku cukru, citrónovou šťávu a nalijeme na ovoce. Vychladíme... |
Zeleninový salát s těstovinou Běžným způsobem si uvaříme těstoviny (kolínka, vřetena, mušle). Mezitím si nakrájíme rajčata, papriky, cibuli popřípadě i okurku na drobné kousky. Připravenou zeleninu promícháme horkými těstovinami, spojíme majolkou a ochutíme pepřem a solí. Můžeme podávat teplé i studené jako samostatný pokrm |
Zeleninový salát se šunkou Šunku nakrájíme na širší nudličky, přidáme nastrouhané kedlubny, rajčata, papriku a karotku nakrájené na kolečka, salátovou okurku nakrájenou na malé kostičky a na tenká kolečka nakrájené cibulky. Pokapeme citrónem, dochutíme solí, posypeme nakrájenou pažitkou a dobře zamícháme |
Salát z čínského zelí 300g čínského zelí, 100g zelené papriky, 100g červené papriky, 100g rajčat, 50g pórku nebo cibule, 150g ostravské klobásky, 100g sýra Madeland (nebo jiného tvrdého sýra), 1 bílý jogurt, 100g tatarské omáčky, pepř, sůl Omyté čínské zelí a papriku nakrájíme na nudličky, rajčata na kostičky, pórek na tenká kolečka, oloupanou klobásu rovněž na tenká kolečka, tvrdý sýr na silnější nudličky nebo čtverečky. Vše zalijeme bílým jogurtem smíchaným s tatarskou omáčkou, osolíme, opepříme, dobře promícháme a krátce v ledničce vychladíme. Podáváme s chlebem a nebo pečivem .. |