Miluji kávu ve všech podobách... Existuje mnoho starých a zajímavých legend, které vyprávějí o chuti a vlastnostech pražené kávy. Jedna taková pověst říká: Hořel les, kde divoce rostly kávovníky, bobule nestačily zcela shořet a jejich chuť byla po lesním požáru tak příjemná, že lidé začali plody kávovníku dávat k ohni úmyslně. A od té doby se káva praží... Jiná pověst vypráví o objevu kávy. Hlavní její postavou byl jemenský lékař a šejk Hadži Omar, který žil ve vyhnanství v Ousabu v Arábii. Jednoho dne pozoroval ptáka s překrásným peřím, který odpočíval na keři s vonícími květy a nápadně červenými bobulemi. Šejk Omar bobule utrhl a ve svém příbytku z nich zkusil udělat odvar. Po vypití pocítil zvláštní chuť a posilující účinky. Jako lékař a kněz začal nápoj dávat nemocným, které léčil. Brzy se roznesly zprávy o blahodárných účincích jeho nápoje a vyhnanec byl panovníkem omilostněn. Vrátil se do rodného kraje jako hrdina a vladař mu nechal postavit chrám. Verzí tohoto příběhu je několik, v jiné Omar zázračnými plody vyléčil panovníkovu dceru a v další verzi je popisováno záhadné zmizení onoho krásného ptáka, když přivedl Omara ke kávovníkovému keři. Každopádně, vždy byl Omar tím člověkem, který naučil Araby připravovat a pít kávu o které se říká,že patří mezi nejlepší...
|
Kávové pokušení... 2 lžičky instantní kávy, 1 lžička cukru, 1 špetka skořice, 4 cl whisky cream, 1 kopeček smetanové zmrzliny Uvaříme instantní kávu, kterou osladíme. Přidáme whisky cream nebo jiný krémový likér s příchutí karamelu, kakaa a nebo čokolády a kopeček zmrzliny, nejlépe smetanové či vanilkové, který ozdobíme špetkou skořice.. Ihned podáváme... |
Vídeňská káva 7 g kávy, 10 g cukru, 1,5 dl vody, šlehačka Vysokou sklenici naplníme kávou připravenou v konvici nebo filtrací a přidáme šlehanou smetanu. Pokud jsme osladili kávu již při přípravě a smetanu při šlehání, není třeba kávu již sladit, jinak k ní podáváme jemný krystalový cukr... |
Mražená káva s likérem 1 porce vanilkové zmrzliny, 3 lžičky instantní kávy, 3 lžíce mandlového likéru, lžíce šlehačky Kávu si připravíme běžným způsobem a necháme vychladnout. Do šálku nebo sklenice dáme vanilkovou zmrzlinu a zalijeme kávou a likérem. Ozdobíme čepičkou šlehačky a podáváme...
|